1. 8. 2025   |   svátek má Oskar
 

Rajčatový protlak

Název Množství a jednotka
rajčata 2 kg
sůl 1 lžička

Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Rajčata omyjeme a pečlivě odkrojíme všechno škaredé :-). Nasypeme je do velkého kastrolu, trochu pomačkáme vařečkou, osolíme zarovnanou lžičkou soli, přikryjeme pokličkou a velmi pomalu vaříme asi hodinu.
Po hodině rajčata rozmixujeme ponorným mixérem, vrátíme na sporák a pomalu vaříme za občasného promíchání do zhoustnutí - doba vaření je různá podle vodnatosti/masitosti rajčat.
Vysterilizované skleničky naplníme protlakem, zavíčkujeme a sterilujeme při pomalém varu 45 minut při 80°.

Recept je ze dvou kil rajčat, ale množství je neomezené, co hrnec dovolí. Soli přidáváme úměrně množství rajčat.


 


RECEPTY

Borůvkovo rybízový koláč

Postup: V míse si utřeme vejce s olejem, cukrem a citronovou kůrou. Přidáme mouku s... zobrazit recept

RECEPTY

Kachna pečená celou noc

Postup: Kachnu omyju, nasolím a okmínuju. Posadím ji do pekáčku, ničím nepodlévám.... zobrazit recept

RECEPTY

Hospodský guláš

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dozlatova. Mezitím nakrájíme maso... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí plátky se šunkou a nivou

Postup: Kuřecí prsa naklepeme, na okrajích nařízneme, aby se při smažení maso... zobrazit recept

RECEPTY

Gnocchi s lososem a špenátem

Postup: Noky uvaříme v osolené vodě a scedíme. Listový špenát opereme, natrháme a na... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Čím začít?

Napíšu, jak jsem se toho chopila já – třeba to někomu, kdo se ještě neodhodlal,... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...